5. helmikuuta 2013

Harmitus :(

Eilen, punnitessamme pentuja, huomasin Vihreän tytön kasvoissa jotakin "hassua" ... tuohan näytti ihan kärpäseltä :/. Tunnustelin silmien ympäristöä ja täyden pehmeäthän nuo olivat. Olenhan minä vastasyntyneiden pentujen silmätulehduksista kuullut vaan yhtään en ole käytännössä tavannut, paitsi nyt. Kävin läpi tietoa aiheesta ja niinhän siellä oli taas sellasia kauhutarinoita ... päätin rauhottaa mieleni ja aamusta ensimmäisenä ottaa asiasta selvää tohtorilta. "Haudoin" kuitenkin vielä pentusen silmiä lämpimällä ja toivoin edes millin rakosta mistä tulehduserite alkaisi tyhjentyä, vaan ei. Aamulla sitten nuorimmaisemme ehti pentuhuoneeseen ennen minua ja sieltä kuului kutsu tulla katsomaan kuinka ko.pentusen "silmistä tulee nyt sitä möhjää" *huoks*. Puhdistettuani silmät totesin, ettei silmävako ollut suuren suuri, mutta jatkaessani "hautomista" alkoi erite vihdoin tulla ulos ja luomivako avautua enemmän. Tohtori laittoi puhelinreseptin silmävoiteesta apteekkiin ja kokenut eläinhoitaja-kasvattaja lohdutti minua vaivan olevan yl.hyvin hoidettavissa ja huoleni siitä, että pientä pitäisi lähteä johonkin kiikuttamaan ja tohtorin kirurgisesti luomia avaamaan olivat turhia/ylimitoitettua *huoks sillekin*. Luomivako onkin suurentunut ja eritettä ei ole enää tullut juuri nimeksikään :).

Vastasyntyneiden pentujen silmätulehdus l. oftalmia neonatorum kehittyy joko synnytyksen yhteydessä nartun synnytysteiden "pöpösistä"  tai epähygienistä olosuhteista, havaittavissa n.10-14vrk:n ikäisillä pikkupennuilla, yl.stafylokokkibakteerin aiheuttama. No niin, tapani mukaan, olen taas niin huono ihminen ja kasvattaja jne. :( ... en ole ensimmäinen, en tule olemaan viimeinen, en ole huono t. huolimaton vaan näin nyt kävi ja toivon, että tämä on vain tämän yhden pikkupimun vaiva, mikä saadaan taltutettua huolellisella hoidolla. Positiivista tulee jokaisesta asiasta löytää ja se on se "kantapään kautta oppiminen" ... olen taas yhtä asiaa viisaampi ja mahdollisesti seuraavalla kerralla en saa "kakkahalvausta" ko.asian suhteen.

Keittosuolalioksella puhdistetaan ja lääkkeenä tippa Fucithalmic Vet 1% -voidetta 2-3x/vrk 7vrk:n ajan. Toivottavasti tämä tepsii yhdessä jo käytössämme olevan pentuhuoneen normaalin puhtaus- ja hygienikäytännön kanssa :) ! Vihreä tyttö on pirteä ja tarmokas, ei valita ja ruoka maittaa kuten tähänkin asti l. uskon, että kaikki käy hyvin.
Itsy-bitsy pikkupoika tulee ilmeisesti toisena silmien avautumisen kanssa l. se oli tämän Vihreän tytön lisäksi aamusta ainoa, jolla luomet rakosallaan. Aamutoimien yhteydessä oli jo suoritettava II manikyyrikin. Mustaa tyttöä lukuunottamatta kaikki käyttäytyivät eri hienosti, nukahtivat reisieni tukemina selälleen maiskutellen tyytyväisinä suutaan :).
 
 

Ei kommentteja: